PPKS LUTONG, MIRI

Skilling the Nations Future...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

27 pelajar dan 4 guru SMK Merbau melawat PPKS Miri

E-mail Print PDF

Miri: Bagi meningkatkan minat dan pengetahuan dalam bidang kemahiran, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Merbau mengambil inisiatif mengadakan lawatan sambil belajar ke Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS) Miri pada 22 Oktober 2013.

Rombongan lawatan sambil belajar tersebut yang disertai oleh 27 pelajar Tingkatan 3 serta empat guru pengiring juga menggalakkan peserta untuk melihat sendiri hasil kerja pelajar PPKS Miri yang disambut oleh Pemasaran Eksekutif, Ann Faustina Rijed bersama-sama kakitangan pengurusan serta pelajar-pelajar PPKS Miri.

Ketua Guru Pengiring, Puan Diana Binti Zawawie, memberitahu, ia adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar Tingkatan 3 yang baru sahaja selesai menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang lalu.

Jelas beliau, lawatan tersebut dapat memberi gambaran yang lebih jelas kepada para pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke PPKS Miri kelak.

"Program ini turut merapatkan silaturahim dalam kalangan pelajar dan guru pengiring, selain menambah pengetahuan mengenai kursus kemahiran yang ditawarkan di PPKS," katanya.

Dalam lawatan berkenanan, para pelajar diberikan taklimat ringkas mengenai kursus yang ditawarkan di PPKS Miri, syarat-syarat kemasukan, yuran, bantuan pinjaman dan lain-lain.

Antara kursus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang ditawarkan oleh PPKS Miri ialah Mekatronik, Elektronik Industri, Rekaan Grafik, Sistem Maklumat dan Sistem Komputer.

PPKS Miri juga menawarkan Sijil Kejuruteraan Elektronik dan Diploma Kejuruteraan Elektronik Elektrikal (HND-EE). Kesemua kursus tersebut ditawarkan untuk kemasukkan Januari 2014.

Bagi maklumat lanjut mengenai PPKS Miri, mereka yang berminat boleh menghubungi Ann Faustina Rijed atau Zafirah Bujang menerusi talian 085-622184/622194 atau melayari laman sesawang di www.ppks.edu.my.

Encik Wan Ishak Wan Hadenan sedang memberikan penjelasan megenai latar-belakang PPKS Miri dan kursus-kursus yang ditawarkan

 

Pelajar Kursus Mekatronik, Gordon Madu sedang memberikan penerangan berkenaan peralatan yang berkaitan dengan kursus tersebut.

 

GROUP PHOTO Pelajar dan Guru Pengiring SMK Merbau Miri bergambar kenang-kenangan

 

Kesinambungan MOU antara Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS) Miri & Limkokwing University of Creative Technology

E-mail Print PDF

Miri: Limkokwing University of Creative Technology telah mengadakan lawatan kerja ke PPKS Miri pada 10 Oktober 2013.

Ketibaan rombongan di PPKS Miri telah disambut oleh Pemangku Pengarah Wilayah, Tuah Haji Basir bersama-sama kakitangan pengurusan dan pelajarnya.

Sesi perbincangan mengenai lawatan kerja tersebut dijalankan pada waktu pagi. Lawatan kerja yang diadakan oleh Limkokwing University adalah bertujuan untuk menjelaskan lagi hala tuju pelajar-pelajar PPKS Miri dengan meneruskan pengajian ke tahap Diploma dan ke tahap yang lebih tinggi lagi di Limkokwing University.

Pada sesi petang pula, ceramah dan pembentangan mengenai latar belakang Limkokwing University dan kursus-kursus yang ada ditawarkan di Limkokwing University telah dibentangkan kepada para pelajar dan tenaga pengajar PPKS Miri supaya mereka mendapat input yang lebih jelas lagi mengenai program-program lanjutan yang boleh diteruskan di Limkokwing University.

Rombongan Limkokwing tersebut telah diketuai oleh Pengurus Pemasaran, Abg Hamzani dan disertai oleh Pensyarah/Koordinator Indusity Petrus Alfred, Pensyarah Keith Voon Lip Khiong dan Pengurus Pembangunan Operasi (Bisnes) Industri, Mohd. Salleh Mohidin.

PENGHARGAAN: Pihak Pengurusan Limkokwing University menyerahkan cenderamata kenang-kenangan di atas kerjasama yang telah diberikan oleh PPKS Miri.

 

GROUP PHOTO: Limkokwing University dan Pihak Pengurusan PPKS Miri bersama-sama dengan Tenaga Pengajar Rekaan Grafik beserta para pelajar

 

Appreciation Dinner for Dato Haji Baharudin Haji Abdullah

E-mail Print PDF

Miri: An appreciation dinner was held for Dato Haji Baharudin Haji Abdullah on his conferred Panglima Setia Bintang Sarawak which carries the title of Dato’ on 4th October 2013.

The appreciation dinner took place at the Imperial Palace Hotel, organized by the staff of PPKS / i-CATS Miri.

The guest of honor for the dinner was the Executive Director of PPKS, Dato Haji Baharudin bin Haji Abdullah, who also officiate the function.

GROUP PHOTO: Executive Director, Dato Haji Baharudin Haji Abdullah with all the staff of PPKS / i-CATS Miri

CONGRATULATIONS: Mr. Tuah Haji Basir, acting Regional Director (centre) handling over a plaque to Dato Haji Baharudin Haji Abdullah

 

Lawatan Sambil Belajar Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) PPKS Miri

E-mail Print PDF

Miri: Seramai 5 orang pelajar bersama kakitangan pengiring Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS) Miri telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Pameran Pembangunan Peringkat Bahagian Miri Sempena 50 Tahun Sarawak Merdeka dalam Malaysia Tahun 2013 pada 3 Oktober 2013.

Tujuan utama lawatan sambil belajar ini adalah untuk memberi pendedahan dan memupuk kesedaran mengenai pembangunan yang telah dikecapi oleh Sarawak selama 50 Tahun Sarawak menyertai pembentukkan Malaysia pada 16 September 1963.

Taklimat ringkas telah dberikan oleh para pegawai yang bertugas mengenai fasa-fasa pembangunan yang telah dinikmati di Sarawak termasuklah projek SCORE yang sedang pesat membangun sekarang.

Pemberian cenderahati yang dihadiahkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia apabila PPKS berjaya menjawab soalan trivia


Para pelajar sedang khusyuk memerhatikan replika-replika pertanian yang digunakan pada masa dahulu


Kami Warga PPKS Miri Gemilang

 

PPKS Miri menyertai Program Promosi Pendidikan Teknikal Anjuran TEGAS

E-mail Print PDF

Miri: Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak telah dijemput untuk menyertai Program Promosi Pendidikan Teknikal “Hari Saya Pilih TEVT” anjuran Tabung Ekonomi Gagasan Anak Bumiputera Sarawak (TEGAS) yang diadakan pada 26 September 2013 bertempat di Hotel Purnama, Limbang.

Program yang dianjurkan oleh TEGAS itu bertujuan untuk mendedahkan kepada para pelajar di sekitar Limbang dan Lawas mengenai pelbagai program kemahiran dan akademik yang ditawarkan oleh pelbagai institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

PPKS Miri juga telah mengambil peluang ini untuk mempromosikan kursus-kursus yang ada ditawarkan di PPKS Miri dan turut menerima permohonan kemasukan untuk Sesi Januari 2014 daripada para pelajar di sekitar Limbang dan Lawas.

En. Wan Ishak Wan Hadenan sedang memberikan sedikit penerangan ringkas mengenai PPKS Miri kepada tetamu jemputan, Yang Berhormat Dr. Abdul Rahman Bin Haji Ismail, Adun N.68 Bukit Kota


Penerangan ringkas mengenai kursus-kursus yang ditawarkan di PPKS kepada para pelajar yang telah dibuat oleh En Wan Ishak Wan Hadenan

 


Page 4 of 13

Apply Online

Upcoming Events

Lawatan

  • PPKS Miri 5th Convocation (19 November 2013)

Who's Online?

We have 4 guests online